Assalamualaikum...have a nice day...



Friday, December 25, 2015

Jalan-jalan ke Tanjung Piai




Finally, I got to persuade my son to go for a short sightseeing...lure him out of the comfort of his bedroom ;-)

24 Dis 2015, me and my son akhirnya sampai ke Tanjung Piai, Pontian. Rasanya tempat ni dah terkenal. Maklumlah, tanah paling selatan dalam benua Asia. Dari mula cuti akhir tahun penggal persekolahan lagi aku dah pujuk-pujuk bujangku itu agar mengikut maknya ni jalan-jalan sekitar Malaysia ku tercinta...tapi semua dia tak layan. Jealous beb tengok orang lain penuhkan cuti sebulan lebih dengan ronda-ronda Malaysia dari hujung ke hujung...yang aku ni dok terperuk menghadap kerja..huu

So..setelah berjaya memujuk dia, kami pun memulakan misi perjalanan yang tak la jauh sangat...Batu Pahat ke Pontian je. Gerak jam 2.46p.m., sampai tempat parking Tanjung Piai jam 4.50p.m. Perjalanan tak sukar kalau dari Batu Pahat. Drive trus je sampai jumpa simpang masuk ke Tanjung Piai di sebelah kiri (Exit J111), terus lagi 500m dan nampak masjid di sebelah kanan, masuk simpang di sebelah masjid tu (ada papan billboard besar). (Sidekick a.k.a cameraman aku x berfungsi pada ketika ini jadi tak ada la apa-apa gambar bahan bukti).

Ni la laluan masuk ke Taman Negara Tanjung Piai tu setelah berjumpa signboard seperti di atas. 
Kawasan parkir yang luas.
Ucapan "Selamat Datang" menyambut ketibaan pengunjung.

Nak bagitau ni, pengunjung-pengunjung kena beli tiket di kaunter masuk. Untuk dewasa berharga RM5, kanak-kanak tak tau la pulak sebab lupa nak tengok memandangkan kami berdua dikira dewasa walaupun anak aku ni patutnya kira harga student la kan. Nak snap gambar kat kaunter tu pun tak jadi sebab cameraman yang aku bawak ni pemalu...hadoii.. Mesti ada antara korang yang tanya kenapa tempat macam ni pun nak kena bayar tiket kan..sebenarnya bayaran tiket ni bukan untuk kaut untung, tapi lebih kepada untuk menampung kos penyelenggaraan dan pemuliharaan Taman Negara ni. Kalau nak terangkan satu-satu jadi panjang la pulak blog ni kan..so pikir sendiri la ye..he he
Ada pengunjung yang terus masuk (naik atas) tanpa membeli tiket. Jadi, mereka terpaksalah turun semula ke kaunter tiket...nasib baik tak jauh jarak antara kaunter tiket dengan entrance. Kalau tak, lenguh gak la lutut pakcik..ish..ish..ish
Ni la tiket masuk..bila dah pegi kat entrance (sebelah atas) ada petugas di sana yang akan lubangkan tiket-tiket ni..baru la boleh jalan-jalan..yippeee!!

Lokasi wajib bergambar kalau dah sampai sini (Nampak bulat pulak muka aku..kena buat face exercise ni)

Sebelum masuk, kena pegi toilet dulu...so traditional hokeyy..rasa macam zaman dulu2...nak pegi toilet pun rasa mendamaikan.. (rupanya kat sebelah dalam selepas entrance pun ada toilet zaman moden, rasa macam duk 2 zaman lak..)
Ok...time to go in...
 

 Suasana di Bilik Taklimat.

 Laluan-laluan masuk ke hutan paya bakau.






Baru je masuk area hutan, terpandang kata-kata ini....adakah kerana pihak pengurusan peminat Liverpool...atau...(jangan biarkan diri anda diselubungi misssteriii...)

* Harap korang tak bosan tengok muka aku...banyak lagi gambar nak share ni...he he he
Menara Peninjau yang cuma boleh muat 10 orang sahaja (sebenarnya boleh muat lebih tapi risiko la kalau runtuh walaupun binaan menara ni memang kukuh...jangan takut..)
Berjalan lagi menuju destinasi seterusnya....tepi pantai..

Sepanjang laluan, pengunjung akan melihat sampah sarap bertaburan di celah-celah pokok-pokok bakau...inilah salah satu fungsi pokok bakau, sebagai benteng pengumpulan sampah (moral of the story: jangan buang sampah merata-rata, sampah anda mungkin hilang dari depan mata anda tetapi tidak mungkin hilang dari alam sekitar)

* Jangan anggap aku kejam kalau aku cadangkan kepada pihak Taman Negara supaya pengunjung tidak dibenarkan membawa sebarang botol air pakai buang atau plastik-plastik bekas makanan sebelum masuk ke kawasan hutan paya bakau ni. Sampah sarap yang sedia ada tu dah tentu la sampah hanyut, so takkan pengunjung nak tambah lagi..kan..kan

Nampak globe kat nun jauh di belakang model muka masam tu? Tu la satu lagi destinasi yang wajib dikunjungi tanda pengunjung dah sampai ke titik paling hujung di tanah besar benua Asia....tu la tempat yang aku nak pegi ni...sebelum tu posing dulu...he he he
Nampak tak globe tu...takde orang la...best nak posing2 ni...hi ho
Benteng sedang dibina

Apaaa!! The globe area is under renovation....tak tercapai hajat ku...sob...sob

Ermm....jam pun dah menunjukkan hampir jam 6 ptg menandakan Taman Negara akan ditutup...so, marilah kita pulangggg....

Sebelum balik, kami singgah makan ikan bakar dulu....nyummmm...Alhamdulillahh..






No comments:

Post a Comment